Reverzna osmoza je novejša tehnologija čiščenja vode z uporabo polprepustne (polprepustne) membrane.
Osmozna voda je idealna za pitje in kuhanje, saj ohrani vse svoje lastnosti, hranilne snovi in poln okus. Voda je v naši kuhinji zelo pomembna, saj daje našim jedem izviren okus, poleg tega pa je kuhanje lažje in hitrejše, obrok pa toliko boljši.
Pri osmozi se voda giblje iz manj koncentriranega dela skozi polprepustno membrano v bolj koncentrirani del, zato, da je bolj koncentriran del razreda. Pri reverzni osmozi pa je to ravno obratno in sicer se voda giblje iz bolj koncentriranega dela, skozi polprepustno membrano, v manj koncentriran del.
Glavna razlika med osmozo in reverzno osmozo je tudi ta, da je pri reverzni osmozi potrebno povečati tlak (tlak mora biti višji od osmoznega), pri osmozi pa se ta proces odvija brez potrebe po dodatnem tlaku.
Pri tem procesu se iz vode odstranijo vsi pesticidi, hormoni, azbest, svinec, živo srebro, krom, klor, pek, bakterije ter virusi poleg tega pa se iz nje odstrani tudi vodni kamen, kateri je največji glavni krivec za nastale težave s pomivalnim strojem.
Med drugim se sistem reverzne osmoze uporablja tudi v medicini, farmacevtski industriji, kozmetični industriji, bolnišnicah, laboratorijih in prehrambeni industriji.