Priprava vode za pivovarno

PRIPRAVA VODE ZA PIVOVARNO

Za kvalitetno pivo je voda najpomembnejša sestavina, saj je je v pivu približno 90%. Trdota vode vpliva na pivo. Voda daje pivu svoj značaj. V preteklosti so nastajale pivovarne prav v okolici kakovostnih vodnih izvirov, danes pa poznamo za pivovarne primerne sisteme za obdelavo vode.  Pomembno je, da voda ni klorirana, ker klor ubija mikroorganizme in s tem tudi pivski kvas.

V pivovarstvu vodo uporabljajo:

za sam tehnološki proces proizvodnje,
za proizvodnjo in
za pranje steklenic,opreme in prostorov.

Zato je v pivovarstvu je poraba vode velika. Za proizvodnjo 1hl piva se porabi od 8 do 10hl vode.

Naš konkretni projekt priprave vode za pivovarno, je potekal na lokaciji pivovarne Skoliber. Kvaliteta vode iz vodovoda, ki se uporablja za proizvodnjo piva na omenjeni lokaciji precej varira. Naš cilj je bila priprava vode čim bolj konstantne kvalitete. V sodelovanju s PrimaFiltertehnika d.o.o. smo že pred leti namestili reverzno osmozo s pretokom 100 l/h. Za brezhibno delovanje reverzne osmoze, smo predhodno zmontirali mehčalni sistem, ki je poskrbel za sicer visoko trdoto vode.

Ker je g. Matej Skoliber po namestitvi reverzne osmoze lahko proizvajal pivo konstantne kvalitete, ki je bilo tudi vrhunske kakovosti, je v nekaj letih tako mikro pivovarna v garaži, kot tudi nameščena filtracija, postala premajhna. Zaradi tega smo mu v 2023 v  nove(večje) prostore pivovarne montirali večjo, industrijsko reverzno osmozo s pretokom 500l/h.

Priprava vode za pivovarno, nadzorni panel